masaža

Masaža kao pokretač duha i tijela

Masaža je jedan od najstarijih oblika komunikacije. Učinkovita je pomoć pri opuštanju, pomaže ublažavanju stresa, smanjuje napetost i bolove u mišićima, olakšava glavobolje i pomaže kod problema sa spavanjem.

Niz dragocjenih učinaka masaže

Masaža potiče cirkulaciju krvi, limfe i energije, a time i čišćenje stanica, njegu i ispunajvanje energijom. Također, masažom se otklanjaju iz tijela otpadne tvari, razgrađuje celulit, a tijelo i psiha dovode u harmoniju. Ipak, najveća vrijednost masaže je u tome što organizam postaje sposoban sam rješavati tegobe strujanjem energije koja se pritom oslobađa te se tijelo dovodi u stanje prirodne ravnoteže. Na površini, masažom se ljušte površinske mrtve stanice kože, a koža se napinje. Time se pojačava proces njezinog obnavljanja, odnosno ojačavaju se kolagenska vlakna koja koži daju elastičnost i čvrstoću, dok se pore održavaju otvorenima i regulacijom žlijezda znojnica i lojnica utječe se i na nužan proces vlaženja kože. Širenjem krvnih žila poboljšava se cirkulacija, čime kisik i ostale hranjive tvari brže i djelotvornije dospijevaju do svih stanica. Time se ujedno potiče i rad limfnog sustava koji apsorbira i eliminira štetne tvari iz organizma. Međutim, za razliku od krvotoka, čija efikasnost ovisi o radu srca kao središnjeg organa, efikasnost limfnog sustava ovisi isključivo o razvijenosti muskulature. Zbog toga masaža pozitivno utječe na muskulaturu, jer poboljšava napetost mišića i vraća pokretljivost.

Dodir – čarolija za živce i recept za dobru probavu

Masaža izuzetno pozitivno djeluje i na živčani sustav, s obzirom da milijuni receptora, izazvani dodirom, šalju signale mozgu koji reagira poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Zbog toga masaža smiruje nervozu i smanjuje razinu štetnih (stresnih) hormona u organizmu. Baš kao kad u organizam unesete određene količine čokolade. Konačno, redovita masaža regulira i probavu, s obzirom da smanjuje tjeskobu i napetost izazvanu stresom. Naime,redovitom masažom pokreće se probavni sustav tako da se poboljšavaju i ubrzavaju procesi asimilacije i eliminacije, čime se otklanjaju problemi začepa i nadimanja.

Temeljni pokreti

U masaži postoje 4 temeljna pokreta, ali od njihova naziva i učinka važnije je zapamtiti da se svaki pokret izvodi pojačanim pritiskom prema srcu.

  • Effleurage ili glađenje – koristi se na početku i na kraju masiranja. Umiruje živčane završetke i pomaže klijentu da se privikne na dodir. Njime ravnomjerno nanosimo ulje na tijelo. Može se izvoditi jednom ili objema rukama istodobno, dlanom ili prstima.
  • Trljanje – predstavlja prodirući kružni pokret koji djeluje kao duboki i direktan pritisak palcima na pojedinačno mjesto napetosti.
  • Petrissage ili gnječenje – podrazumijeva brojne pokrete koji obuhvaćaju različite načine gnječenja, valjanja, odizanje kože i mišića. Njime se učvršćuje i jača struktura stimuliranjem dubinskih slojeva tkiva i povećava količina krvi i limfe u nekom predjelu.
  • Tapotement ili protresanje – to su brzi i stimulirajući pokreti, uključujući kupčanje, sjeckanje i lupkanje. Iako zvuči bolno, kada se pravilno izvodi sigurno neće izazvati bol. Ne smije se primjenjivati na koštanim predjelima ili proširenim venama.

Koju god tehniku i pokrete terapeut koristio, najvažnije je da uživate i da u potpunosti vjerujete terapeutu, jer se jedino na taj način možete u potpunosti opustiti i osjetiti sve učinke masaže.