gelirani nokti

Iako puno toga ide u korist prirodne manikure , gelirani nokti također imaju svoje prednosti. Evo što trebate znati o oba stila i što će vam pomoći da odaberete najbolji izgled za vaše ruke.

Često se spominje pojam ‘umjetni nokti’. Nažalost , taj termin najčešće ne opisuje u potpunosti gel na noktima. Gel je 100% siguran medicinski materijal vrlo sličan bijelim plombama koje svi stavljamo kod zubara. Kažete li nakon zubarske intervencije ‘imam umjetni zub’? Gel je sredstvo kojim želimo osigurati cilj – imati lijepe, zdrave, čvrste i prirodne nokte..

Što je ugradnja?

Ugradnja je postupak produljenja noktiju pomoću šablone ili tipse. Na obrađeni nokat se nanosi gel čiji je ‘rok trajanja’ 3-5 tjedana.

Što je njega?

Njega predstavlja postupak geliranja nokta i ponavlja se u prosjeku mjesec dana od ugradnje. Naime, kad nokat obložen gelom naraste, izgleda neuredno i na prijelazu je sklon pucanju, zbog čega je prijeko potrebna redovita njega svakih 3-5 tjedana.

Prednosti

Žene se najčešće odlučuju na geliranje zbog slabih prirodnih noktiju koji su često skloni listanju. Drugi razlog je praktičnost. Potrebno je tek jednom mjesečno odvojiti oko sat i pol da bi nokti izgledali uredno. Ukoliko se o pritom vašim noktima brine dobro školovana osoba, nemate nikakvih briga. Nokti će uvijek biti jednake duljine, minimalno isturpijani . Gelom se mogu popraviti neki nedostaci i oštećenja na noktu. Također, ako se odlučite nokte iscrtati nail artom, mala umjetnička djela na vašim noktima će trajati nekoliko tjedana. Gel u boji dostojno će zamijeniti lak. Vrhovi neće biti ofucani te ih nećete morati lakirati svakih par dana. Ako ipak poželite promijeniti izgled noktiju – samo naprijed, gel će to podnijeti. Nanesite omiljeni lak , skinite ga za par dana, a gel u boji ili crteži i dalje će biti očuvani.

Mane

Odabrati nestručnu osobu nije najbolje i najjeftinije riješenje. Prije nanošenja gela nokti se moraju turpijati kako bi se odmastila površina nokta. Ovaj se postupak mora provoditi vrlo nježno i oprezno, pogotovo ako su nokti krhki ili mehanički oštećeni, npr. griženjem. Ako se pretjera s turpijanjem nokti se dodatno oštećuju i stanjuju, gel peče dok se suši pod UV svjetlom, a kasnije lakše puca. Koliko god primamljivo zvuči činjenica kako je potrebno mjesečno izdvojiti samo sat i pol da bi nokti bili uredni, to je ujedno i velika obveza, prvenstveno financijska. Nokti koji su izrasli, a nisu nadopunjeni na vrijeme, izgledaju neuredno i lakše pucaju. Također, ako ste brigu o svojim noktima prepustili nestručnoj osobi prijete vam razne zaraze nokta, od kojih su najčešće gljivice i bakterije. Na kraju treba uzeti u obzir kako nokti mogu puknuti i u roku od nekoliko dana od njege. To je dodatni trošak vremena i novca. Ukoliko se odlučite skinuti gel sa svojih noktiju nikako to nemojte učiniti sami. Nokti se prvo moraju maksimalno skratiti, a gel stanjiti. Trganjem gela s noktiju otkidate dijelove prirodnog nokta te će biti potrebno oko 6 mjeseci kako bi se nokat u potpunosti oporavio od tretiranja gelom.

Članak pisan za portal VitaLife.