Njega kožice oko noktiju – Pitanje tjedna 05/13

Pitanje tjedna postavila je moja imenjakinja Didi, a ono glasi ‘kako najbolje njegovati kožicu oko noktiju? suha je,puca i ružno izgleda :(‘  Odgovor slijedi u nastavku.

Razlikujemo kožicu i pokožicu. Kožica je onaj vidljivi dio koji se nikad ne reže (ili barem nebi trebao), dok je pokožica onaj tanki sloj koji raste po noktu i kojeg je potrebno nakon pogurati i odstaniti. Prilikom uređivanja kožice na noktima morate paziti da ne izrežete preduboko kožicu sa strane te da vam je alat kojim se služite dezinficiran kako ne bi došlo do upalnog procesa ukoliko pretjerate sa rezuckanjem.

Njega kožice  i pokožice nokta je u principu vrlo jednostavna. Kada je kožica u katastrofalnom stanju prvo ju treba dovesti u red. U ovom slučaju nije dovoljno rubom ručnika nakon tuširanja pogurati kožicu već je potrebna veće intervencija.

Od srca preporučujem Afroditin gel za odstanjivanje kožice.Uz pomoć ovog  preparata, više nije potrebno namakati cijelu ruku niti rezati kožicu, već se nanese gel  koji kožicu omekša i otopi u roku od dvije minute ,te se  zatim drvenim štapićem ili metalnim potiskivačem kožica odstrani i potisne. Naravno ako neki očiti višak postoji odrežite ga, no ne pretjerujte. Razmišljajte o kožici kao o korovu. Što vi više režete ona brže raste.

U ovom slučaju gel sadrži blage voćne kiseline te ga je nakon upotrebe potrebno dobro isprati / isčetkati sa nokta.Koristite ga jednom tjedno. Korištenje se ne preporuča kod upala, zaraza ili oštećenja noktiju. Cijena mu je oko 30 kn za 50 ml

product_805

Isprobala sam zaista mnogo preparata za odstranjivanje kožica a među njima i Essencov koji mi je daleko najlošija investicija.Riječ je o ovom proizvodu.NailCuticleRemoverGel_01

Nakon mehaničkog i kemijskog tretiranja ,kožicu  treba nahraniti. Tu nam u pomoć pristižu ulja obliku olovke, ona u sebi sadrže visoko hranjivo ulje i vitamine za njegu i zdravlje kožice i nokta.

Ja trenutno koristim neko no name ulje i stick koje sam kupila u Beogradu na sajmu (kupila sam ih 20-ak) no u Irisu, Douglasu, DM-u, Kozmu, Bipi imate veliki izbor takvih preparata. Birajte po principu što masnije to bolje. Možda je najbolje i najjednostavnije koristiti maslinovo ulje koje imate već kod kuće.  Najbitnije je naglasiti higijenu, redovito mjenjajte špice na olovci ili pošpricajte alkoholom kistiće, pogotovo ako ste se ranile režući kožicu. Mažite kožicu i po nekoliko puta dnevno.

Kad bi morala odabrati najbolji proizvod iz ove kategorije to bi svakako bilo Avoplex TO GO gel ulje od OPI-a, po cjeni od oko 100,00kn, a traje cijelu vječnost.

o.p.i.-avoplex-cuticle-oil-to-go

Na kraju dolazi krema, ona  je svakodnevni nezaobilazni dio njege ruku i noktiju. Ona hrani, štiti, vlaži i njeguje ruke, nokte ali i kožicu. Kremu umasiramo u ruke kako bismo potaknuli cirkulaciju, zagrijali kožu i otvorili pore da hranjivi sastojci dublje prodriju. Preporučam Palmer’sovu kremu iz linije Cocoa butter formula koju sam otkrila nedavno. Krema je bogata, masna i hidratantna u isto vrijeme. Brzo se upija, dugo daje osjećaj mekoće ali ne stvara ljepljivi film na rukama. Miriše božanstveno, šteta što nije jestiva 🙂 !

images

Kako vi njegujete svoje ruke i kožicu oko noktiju?

Hvala na pažnji, u ponedjeljak ide nova runda te ću objaviti novi poklon za sljedeće pitanje tjedna. Sva buduća , ali i dosad pristigla pitanja ulaze u obzir da postanu pitanje tjedna.

Didi , javi mi se sa maila kojim si se logirala na stranicu da se dogovorimo oko preuzimanja nagrade Guerlainovog lakića.

Vaša D.