Kurje oči- kako ih prepoznati i tretirati

Kurje oči su najčešći problem stopala. U teoriji ih opisujemo kao stožastu nakupinu kože sa vrkom okrenutim prema unutra.Postoje mnoge vrste kurjih očiju ali one najčešće su tvrde i mekane , također je važno naglasiti kako kurje oči nisu zarazne.

Kako nastaju kurje oči?

Kurje oči su posljedica trenja i stalnog pritiska istog mjesta na stopalu. Ukoliko konstanto nosite neprikaladnu obuću na mjestu pritiska će se stvoriti zadebljanje (natisak) , ukoliko ne sanirate nastali natisak on će sa vremenom ‘prerasti’ i nastati će kurje oko. Vrh ranije navedenog stožca se naziva korjenom kurjeg oka. Na početku, zahvaćeno područje postaje crveno, bolno, a ponekad se javljaju i žuljevi. Kako vrijeme prolazi, promjene postaju tvrđe, deblje, a kako rastu dublje, često pritišću na živac pa postaju izuzetno bolne.

Kurje oči se manifestiraju kao bijelo/sivo ili žuto/smeđe područje, ovisno o boji kože. Simptomi uključuju bol i oteklinu oko kurjeg oka, kao i neugodu od izravnog pritiska prilikom hodanja.


Gdje nastaju kurje oči?

Tvrdo kurje oko nastaje na gornjoj strani zglobova prstiju, na vanjskoj strani malog prsta i na tabanima zbog pojačanog mehaničkog pritiska prilikom hodanja.

Mekano kurje oko se javlja između prstiju kao posljedica pojačanog pritiska na kožu zbog deformacije kostiju i znojenja tog područja.

Vrlo često kurje oči nastaju ‘pod’ noktom, odnosno u kanalu nokta na palcu.

 

Calluses-and-corns-investigation1

 

izvor

Kako spriječiti nastanak kurijih očiju?

Najbitnije je nositi obuću odgovarajuće veličine, dovoljno komotnu da se ne stvaraju žuljevi. Jasno mi je da su neke cipele lijepe i neudobne, ne očekujem da će završiti u smeću ali barem se potrudite da ih nosite svega nekoliko puta mjesečno.

Redovite pedikure su također jedna od opcija ukoliko vam stopala često imaju nakupine tvrde kože.

Redovita kućna njega stopala koja uključuje piling i bogate hranjive kreme.

Ukoliko ipak procjenite da je stanje alarmantno, pravac pedikeru ili doktoru. Kurije oko vrlo teško, gotovo nikako ne možete ukloniti sami uz pomoć čarobnih krema ili flastera. Ovi preparati su najčešće na bazi voćnih kiselina koje dodatno iziritraju ionako upaljenu kožu oko kurijeg oka dok je samo kurije oko nataknuto. Na kraju je bitno još napomenuti kako se kurje oči često mješaju sa virusnim bradavicama koje nastaju na stopalima, zato nemojte sami kopati kako nebi zamjenili nastalu tvorvinu te prenesli bradavice na drugo mjesto.